De Caribische eilanden behoren tot de populairste bestemmingen om een droomreis te maken zowel met je partner, familie of met je vriendengroep. Er wordt altijd gezegd dat het gezelschap belangrijk is en dat het niet uitmaakt waar je heen gaat. Maar laat je niet in de maling nemen, als je naar een paradijs zoals het Caribisch gebied gaat, maakt het gezelschap niet meer uit. Genieten zul je er sowieso.

De Caribische wateren omvatten vele eilanden en kusten; gebieden die gekenmerkt worden door witte stranden met kristalhelder water. Dit is wat al de toeristen zo erg aantrekt. Ze willen tot rust komen van hun drukke en stressvolle levens. De Caraïben hebben echter nog veel meer sterke punten. Je kunt er bijvoorbeeld als nergens anders genieten van de prachtige natuur.

We zullen je vier bestemmingen aanbevelen die gelegen zijn in de prachtige Caribische wateren; vier plaatsen waar je de perfecte combinatie tussen strand en jungle kunt vinden, wat van je reis een onvergetelijke ervaring zal maken.

Cuba

Het tropische klimaat van Cuba, waar je gedurende het hele jaar kunt genieten van zomerse temperaturen, maakt het de perfecte locatie om watersporten uit te oefenen, te varen op een catamaran langs de kustlijn van Havana, te snorkelen in het koraalrif Jardines del Rey en te duiken in de dieptes en je te laten betoveren door de rijkdom en puurheid van de onderwaterwereld van de Caraïben. Je hebt er prachtige kliffen, baaien, kreken en andere spectaculaire landschappen die je meteen verliefd laten worden op Cuba. De natuur is erg gevarieerd op het eiland. Je hebt er vele verschillende natuurlijk stranden en bergen waar je typische fauna en flora kunt vinden van het gebied. Verder heb je er maarliefst zes biosfeerreservaten zoals Sierra del Rosario en las Cuchillas del Toa. Je moet deze natuurgebieden zeker bezoeken.

Wat betreft de steden op Cuba, die zijn gezellig, kleurrijk en vrolijk en je vindt er verschillende bouwstijlen: koloniaals, barok en zelfs moderne stijlen. Er schuilt veel geschiedenis achter de gebouwen en monumenten op Cuba. Het is een authentieke, magische plek, net zoals haar bevolking. De stranden en de vebluffend mooie natuur, maken het tot een plek die echt alles heeft om er een droomvakantie door te kunnen brengen.

Jamaica

Als er iets is dat Jamaica kenmerkt, is het wel de reggae muziek, die er voor zorgt dat je op het gehele eiland een “goede vibe” kunt voelen, wat elk jaar telkens weer vele toeristen aantrekt. Vanaf het eerste moment dat je het eiland betreedt zul je verbaasd worden door het goed humeur en de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking. De muziek, de kleuren en de karakteristieke geur van cannabis zullen je overal achtervolgen en als je een fan bent van Bob Marley zul je je er gegarandeerd thuis voelen. Jamaica is het eiland van het plezier en van de vrijheid waar je kunt genieten van de beste stranden, waaronder vele nudistenstranden. Zo kun je er genieten van de zon op dezelfde manier als hoe je ter wereld bent gekomen: zonder kleding. Het lijkt wel alsof je in het paradijs, het Hof van Eden, bent.

Van het strand Bloody Bay en het strand James Bond wordt aangenomen dat ze het mooist zijn van heel Jamaica vanwege het witte zand en turquoise water. In de hoofdstad Kingston, kun je de geschiedenis van het eiland leren kennen in bijvoorbeeld het museum van Bob Marley, het Nationaal Museum van de Dans, de Jamaicaanse folkloristische instituten, het Nationaal Museum van de Kunst, het koninklijke kasteel, de archeologische complexen van het Arawak volk of in de Stad van de Spanjaarden.

Bahama’s

Het mooiste van de eilanden van de Bahama´s zijn de adembenemende blauwe gaten, bekend over heel de wereld. Vele duikers reizen af naar de eilanden om een duik in een van de gaten te wagen. Het is een spectaculaire en onvergetelijke ervaring waarbij ook de nodige adrenaline komt kijken. Het gat Dean’s Blue Hole van Long Island is het diepste gat ter wereld waar je kunt duiken. Om het allemaal nog iets spannender te maken: je vindt hier ook haaien die zich voeden met schaaldieren. Als duiker loop je geen enkel gevaar. Ook hier vind je het kristalheldere water dat zo typisch is voor de tropische gebieden. Je kunt de prachtige koraalriffen er mooi doorheen zien.

Op de Bahama’s kun je gedurende het hele jaar genieten van zomerse temperaturen, wat het tot een perfecte bestemming maakt om te duiken. Dit niet alleen maar door de hoge temperaturen en de blauwe gaten, maar ook door de rijke onderwaterfauna die je er vindt.

Riviera Maya

De Riviera Maya is het meest toeristische gebied van Mexico en de belangrijkste trekpleister zijn de Maya ruïnes die er te vinden zijn vlakbij de Caribische zee. In deze Mexicaanse riviera kun je veel leren van de kennis en de wijsheid van de oude Maya´s en de vele enorme tempels en piramides bewonderen. Vanaf de top van deze monumenten heb je een prachtig uitzicht over de witte zandstranden. Verder kun je hier duiken, snorkelen en vissen bij het grootste koraalrif van het hele Amerikaanse continent. Je vindt alles in deze streek: luxe spa´s, mogelijkheden voor wateractiviteiten, rust aan paradijselijke stranden en vermaak en avontuur.

Heel typisch voor deze streek zijn de cenotes. Dit zijn natuurlijk gevormde zwembaden in grotten waar het zeewater samenkomt met het grondwater. Het meest indrukwekkend is de blauwe cenote in Cancún. Verder als je van avontuur houdt, bezoek dan ook zeker het waterpark Xcaret of Xel-Ha. Je kunt hier ontspannen en eten en drinken wat je maar wilt, maar ook avontuurlijke dingen doen, zoals zwemmen met dolfijnen of andere waterdieren. Bovendien heb je er spectaculaire shows. Verder moet je zeker het strand Playa del Carmen, het archeologische gebied Chichén Iztá en het biosfeerreservaat Sian Ka´an bezoeken.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: