Van Siësta tot Fiesta – Foute en ware stereotypes over Spanjaarden

Oh Spanje, het mooie Spanje met zijn heerlijke eten, goede ritmes en mooie uitzichten! In 2012 was Spanje het vier na meest bezochte land volgens de World Tourism Barometer van de United Nations World Tourism Organization met 57.7 miljoen internationale toeristen. Als het op taal aankomt, is Spanje vierde in de wereld qua aantallen in sprekers, 392 miljoen in totaal. Maar naast wat we boven hebben genoemd, wat weten we nog meer over Spanje? Kennen wij hun gewoontes en levensstijl? Zijn de stereotypes wel precies? Hier is een lijst met stereotypes waarvan wij denken dat ze kloppen of niet kloppen.

Meestal denkt u gelijk aan feesten, siësta en strand als u denkt aan Spanje. Eigenlijk klopt dit niet. Ook al houden de Spanjaarden van de zon en genieten van een leuke tijd, ze feesten niet elke en ze hebben ook een winter. Niet echt een goede periode om te werken aan je kleur op het strand. En over de siësta, mensen hebben er simpelweg geen tijd meer voor. Dat zijn al drie verbrijzelde stereotypes! Wat wel zo is, is dat voor vele de weekenden op donderdag beginnen. In de avond komen mensen vaak samen met vrienden en familie om tapas te eten en te drinken tot laat. Ze houden er zeker van om tijd door te brengen op straat om te eten drinken en te praten. Ze doden hiermee de tijd en entertainen zichzelf.

Een ding dat we niet over onze Zuidelijke buren kunnen zeggen is dat ze lui zijn ook al gaat iedereen hier vanuit. Het is niet waar! Als u lang genoeg in Spanje blijft zult u dit vanzelf merken! Ze leven onder het motto ´work hard, play hard´. Ze leven zeker naar deze motto en kunnen ons nog een dingetje of twee leren.

´´Hola! Que tal?´´ met twee kusjes op de wang is de typische Spaanse groet wanneer je, je vrienden ontmoet. Onze Spaanse vrienden komen te laat en vaak echt heel laat! En als ze aankomen hoor je dat meestal ook van afstand, omdat ze vaak de groep zijn die het meeste geluid maken …. op een goeie manier! Ze hebben een spontane en open personaliteit wat er voor zorgt dat ze een luide en vriendelijke omgeving hebben.

Een hele ongezonde gewoonte van onze Spaanse vrienden is dat ze heel laat eten. En met laat bedoelen we na 10 uur s´avonds, soms zelf na 11 uur wat voor mensen van andere landen of culturen heel raar kan zijn. Je zou bijna denken dat Spanjaarden van het gevaarlijke leven houden. Ze lopen vrijwel altijd door het rode licht wat soms heel eng en gevaarlijk kan zijn!

Sommige dingen die waar zijn over Spanjaarden zijn gebaseerd op traditie. Een voorbeeld is dat paella dagelijks wordt gegeten met een kan met sangria. De realiteit is dat paella een traditioneel Spaans gerecht is en dat het in veel huishoudens wekelijks gegeten wordt en vooral in de Valenciaanse gemeenschap. Iets wat ook niet waar is, is dat de flamenco gedanst kan worden door elke Spanjaard. Vaak hebben Spanjaarden veel ritme gevoel en houden ze ervan om te dansen, maar niet iedereen is een flamenco danser.

In Spanje zult u merken dat ze echt van voetbal houden en altijd juichen voor hun team. Het is normaal dat mensen naar het stadion gaan of samenkomen bij een café om daar te genieten van de wedstrijd tijdens het drinken van een koud drankje. En tenslotte zijn Spanjaarden heel erg gehecht aan hun familie en het is typisch dat ze de dag met hun familie doorbrengen.

Dit is een lijst met stereotypen waar we op zijn gekomen. Weet u stereotypen van uw land? Deel ze met ons in de comments! De conclusie is dat Spanjaarden lieve en vreugdevolle mensen zijn en altijd een plezier zijn om te bezoeken.