Vietnam, vakantie in het land van contrasten

Het eerste wat in mijn opkomt als ik aan Vietnam denk is ´Non la´ (in het Nederlands, kegelvorige hoeden), wat gebruikelijk is in die landelijke gebieden. Ik besloot om een aantal reizen door Zuidoost Azie te maken tijdens de komende feestdagen. Vanaf het eerste moment wist ik dat ik naar Vietnam zou gaan. Ik onderzocht het land door het lezen van verhalen en ervaringen op blogs, maar ik had nooit gedacht dat ik zo diep zou gaan. Vietnam is een land van contrasten. Het heeft grote steden naast de geschonden stranden en de groene rijstvelden in het noorden.

Mijn reis begon in Hanoi. Ik hield van de Franse koloniale architectuur, de smalle straatjes van de oude wijk, waar de geur van wierook, voedsel, specerijen en kleine scheuren in de huizen me aanspraken. Na het wandelen langs het meer Hoan Kiem, bezocht ik de tempel van de Literatuur, een van de weinig overgebleven gebouwen van de elfde eeuw.

Vietnam© Loi Nguyen Duc

De tweede fase van de reis was Sapa, in de wildernis van Noord-Vietnam, vlakbij de grens van China. Hoewel ik wist dat het zich er bevond, verbaasde ik me over de oneindige rijsvelden en het grote aantal etnische groepen. De beste manier om de omgeving te leren kennen is door rond te trekken en door het delen van ervaringen met inboorlingen.

Halong Bay was de volgende bestemming, een plaats van ongeëvenaarde schoonheid, ideaal voor een cruise langs meer dan 2.000 eilanden, drijvende dropen en indrukwekkende grotten. Voordat ik mijn reis eindig, liep ik langs Hoi An, een spectaculaire en schilderachtige stad met grote historische en culturele erfgoed.

Azië blijft me verbazen. Waar je ook heen gaat, overal is het anders. Ik hou van de cultuur, de geuren, het eten en vooral de mensen, die erin geslaagd zijn om het lijden van de afgelopen eeuw te vergeten. Kortom, Vietnam is een land dat mij een grote les heeft geleerd. 

 

www.flickr.com/photos/85675121@N04/8752900803/